Ziemniaki faszerowane
kuchniatozamalo.blogspot.com
Coś bardzo prostego na ciepłą kolację a nawet na obiad. Faszerowane ziemniaki kiełbasą o pięknym aromacie tymianku i rozmarynu podane z sosem czosnkowym.
Składniki
dla 4 osób
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 kiełbasy wędzone,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 opakowania sera typu feta,
- ok. 20 dag sera żółtego,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.
Sos
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 1 ogórek zielony,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.
Ziemniaki myjemy. Gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Czekamy, aż trochę ostygną. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do głębokiego rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę, zmiażdżony czosnek oraz rozmaryn i tymianek.
Coś bardzo prostego na ciepłą kolację a nawet na obiad. Faszerowane ziemniaki kiełbasą o pięknym aromacie tymianku i rozmarynu podane z sosem czosnkowym.
Składniki
dla 4 osób
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 kiełbasy wędzone,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 opakowania sera typu feta,
- ok. 20 dag sera żółtego,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn.
Sos
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 1 ogórek zielony,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.
Ziemniaki myjemy. Gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Czekamy, aż trochę ostygną. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do głębokiego rondla wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę, zmiażdżony czosnek oraz rozmaryn i tymianek.
Rumienimy wszystko na złoty kolor, odstawiamy do wystygnięcia.
Pomidora i fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy z łupinek. Kroimy na połówki. Łyżką drążymy w ziemniakach wgłębienia na farsz.
Pozostałość ziemniaków z wydrążenia kroimy w kostkę i dodajemy do smażonej kiełbasy. Następnie dodajemy też naszego pomidora i sery. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Powstałą w ten sposób masą faszerujemy nasze połówki ziemniaków.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min.
W tym czasie przygotowujemy sos. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odlewamy sok, który nasz ogórek puści. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę lub starty drobno czosnek i doprawiamy solą.
Ziemniaczki podajemy z sosem czosnkowym i dowolną surówką.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz