Powidła jabłkowe
kuchniatozamalo.blogspot.com
Sezon na jabłka trwa, co za tym idzie sezon na przetwory również. W tym roku naprawdę jesteśmy zaskoczone wysypem owoców w naszym ogrodzie. Jednym z popularniejszych pomysłów na jabłka w słoiku to oczywiście powidła. Do wykorzystania przez całą zimę do ciast i deserów.
Składniki
- 2,5 kg jabłek,
- 1 szklanka wody.
Sezon na jabłka trwa, co za tym idzie sezon na przetwory również. W tym roku naprawdę jesteśmy zaskoczone wysypem owoców w naszym ogrodzie. Jednym z popularniejszych pomysłów na jabłka w słoiku to oczywiście powidła. Do wykorzystania przez całą zimę do ciast i deserów.
Składniki
- 2,5 kg jabłek,
- 1 szklanka wody.
Przygotowujemy sobie miskę z wodą i wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i przekładamy do miski z wodą cytrynową, jabłka nam wtedy nie ściemnieją. Gdy mamy całość gotową, odcedzamy jabłka i przekładamy je do garnka. Wlewamy szklankę wody.
Dusimy aż całość jabłek nam się rozpadnie i masa stanie się bardzo gęsta. Przekładamy powidła do słoików a następnie pasteryzujemy przez około 15 minut.
Powidła możemy wykorzystać do ciast i deserów słodkich i wytrawnych. Są one przygotowane bez żadnych dodatków smakowych, więc przy wykorzystywaniu ich w dalszej obróbce możemy dodać do nich co chcemy np. dosłodzić, dodawać przyprawy takie jak cynamon i to na co będziemy mieli ochotę.
Polecamy!!!
Komentarze
Prześlij komentarz