Pieczarki faszerowane
kuchniatozamalo.blogspot.com
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to trochę bardziej pracochłonna wersja tradycyjnych kotletów mielonych ale warta polecenia. Świetnie smakuje z pure z ziemniaków lub kopytkami oraz sosem śmietanowo-pieczarkowym i surówką z białej kapusty.
Składniki
dla 4-6 osób
- 8 średniej wielkości pieczarek,
- 500 g mięsa mielonego,
- 100 g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 2 łyżki szczypiorku lub zielonej cebulki,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- 1 namoczona duża bułka,
- sól, pieprz, papryka ostra.
Pieczarki obieramy. Wycinamy ogonki / możemy je wykorzystać podczas przygotowania sosu pieczarkowego /. Na każdą pieczarkę układamy po kawałeczku sera żółtego.
Pieczarki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane pieczarki smażymy na patelni na smalcu lub margarynie.
Polecamy na obiad!!!
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to trochę bardziej pracochłonna wersja tradycyjnych kotletów mielonych ale warta polecenia. Świetnie smakuje z pure z ziemniaków lub kopytkami oraz sosem śmietanowo-pieczarkowym i surówką z białej kapusty.
Składniki
dla 4-6 osób
- 8 średniej wielkości pieczarek,
- 500 g mięsa mielonego,
- 100 g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 2 łyżki szczypiorku lub zielonej cebulki,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- 1 namoczona duża bułka,
- sól, pieprz, papryka ostra.
Pieczarki obieramy. Wycinamy ogonki / możemy je wykorzystać podczas przygotowania sosu pieczarkowego /. Na każdą pieczarkę układamy po kawałeczku sera żółtego.
Z mięsa mielonego, namoczonej bułki, 1 jajka, cebuli pokrojonej w kostkę, szczypiorku wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą. Farsz układamy na naszych przygotowanych pieczarkach.
Pieczarki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane pieczarki smażymy na patelni na smalcu lub margarynie.
Polecamy na obiad!!!
Komentarze
Prześlij komentarz