Pieczarki faszerowane

                                                                                                kuchniatozamalo.blogspot.com

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to trochę bardziej pracochłonna wersja tradycyjnych kotletów mielonych ale warta polecenia. Świetnie smakuje z pure z ziemniaków lub kopytkami oraz  sosem śmietanowo-pieczarkowym i surówką z białej kapusty.


Składniki
dla 4-6 osób
- 8 średniej wielkości pieczarek,
- 500 g mięsa mielonego,
- 100 g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 2 łyżki szczypiorku lub zielonej cebulki,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- 1 namoczona duża bułka,
- sól, pieprz, papryka ostra.

Pieczarki obieramy. Wycinamy ogonki / możemy je wykorzystać podczas przygotowania sosu pieczarkowego /. Na każdą pieczarkę układamy po kawałeczku sera żółtego.


Z mięsa mielonego, namoczonej bułki, 1 jajka, cebuli pokrojonej w kostkę, szczypiorku wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą. Farsz układamy na naszych przygotowanych pieczarkach.



Pieczarki z farszem obtaczamy w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane pieczarki smażymy na patelni na smalcu lub margarynie.

Polecamy na obiad!!!

Komentarze

Popularne posty