Szaszłyki z piekarnika
kuchniatozamalo.blogspot.com
Najprostsza potrawa w świecie. Latem idealne do przygotowania na grillu a w pozostałej części roku w naszych piekarnikach. Składniki mogą być dowolne. Kto co lubi albo jeszcze lepiej - co mamy w lodówce. Sprawdzają się na obiad i kolację.
Składniki
- filet z kurczaka,
- kiełbasa,
- boczek wędzony,
- cebula,
- papryka czerwona,
- pieczarki,
- śliwki węgierki,
- pomidorki koktajlowe,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, dowolne zioła.
Nie podałyśmy ilości składników, bo jak wspominałyśmy na wstępie jest to dowolność.
Filet i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę, cebulę w plastry, paprykę w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki. Śliwki - jeśli mamy - kroimy na pół i wyciągamy kostki, Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości.
Pokrojone mięso i warzywa nabijamy na wykałaczki. układamy dość ciasno na blasze do piekarnika. Skrapiamy olejem. Posypujemy przyprawami i ziołami.
Przykrywamy blachę folia aluminiową aby nam szaszłyki nie wyszły suche. Jak mięso mamy miękkie / po około 30 min. /odkrywamy folię i rumienimy przez chwilkę / ok. 10 min /.
Podajemy z ryżem, ziemniakami, pieczywem lub dowolnymi sałatkami.
Smacznego!!!
Najprostsza potrawa w świecie. Latem idealne do przygotowania na grillu a w pozostałej części roku w naszych piekarnikach. Składniki mogą być dowolne. Kto co lubi albo jeszcze lepiej - co mamy w lodówce. Sprawdzają się na obiad i kolację.
Składniki
- filet z kurczaka,
- kiełbasa,
- boczek wędzony,
- cebula,
- papryka czerwona,
- pieczarki,
- śliwki węgierki,
- pomidorki koktajlowe,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, dowolne zioła.
Nie podałyśmy ilości składników, bo jak wspominałyśmy na wstępie jest to dowolność.
Filet i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę, cebulę w plastry, paprykę w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki. Śliwki - jeśli mamy - kroimy na pół i wyciągamy kostki, Pomidorki koktajlowe zostawiamy w całości.
Pokrojone mięso i warzywa nabijamy na wykałaczki. układamy dość ciasno na blasze do piekarnika. Skrapiamy olejem. Posypujemy przyprawami i ziołami.
Przykrywamy blachę folia aluminiową aby nam szaszłyki nie wyszły suche. Jak mięso mamy miękkie / po około 30 min. /odkrywamy folię i rumienimy przez chwilkę / ok. 10 min /.
Podajemy z ryżem, ziemniakami, pieczywem lub dowolnymi sałatkami.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz