Śniadanie inaczej
kuchniatozamalo.blogspot.com
Śniadanie nie musi być nudne. Opatrzyły się nam już kanapki, jajecznice i grzane kiełbaski. Proponujemy zaszaleć. Wariacja na temat jajek i kiełbasy. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie. No niekoniecznie dietetyczne, chociaż jeśli zrezygnujemy z tłuściejszych składników to jak najbardziej.
Składniki
dla 4 osób
- 3-4 kiełbasy śląskie,
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- 4 plasterki sera żółtego,
- 1 mała łyżeczka oleju,
- szczypiorek, cebulka zielona lub bazylia ( opcjonalnie ),
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy kolejno pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory. Smażymy do momentu kiedy sok z pomidorów częściowo odparuje. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i paprykami. Na koniec robimy w masie 4 delikatne wgłębienia w które kolejno wbijamy surowe jajka. Dekorujemy plasterkami żółtego sera. Przykrywamy pokrywką, dusimy do momentu aż jajka nam się zetną i ser rozpuści. Posypujemy dowolną zieleniną. Podajemy gorące z pieczywem.
Idealny pomysł na weekendowe śniadanie dla całej rodziny.
Smacznego.
Śniadanie nie musi być nudne. Opatrzyły się nam już kanapki, jajecznice i grzane kiełbaski. Proponujemy zaszaleć. Wariacja na temat jajek i kiełbasy. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie. No niekoniecznie dietetyczne, chociaż jeśli zrezygnujemy z tłuściejszych składników to jak najbardziej.
Składniki
dla 4 osób
- 3-4 kiełbasy śląskie,
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 4 jajka,
- 4 plasterki sera żółtego,
- 1 mała łyżeczka oleju,
- szczypiorek, cebulka zielona lub bazylia ( opcjonalnie ),
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę. Smażymy na małym ogniu. Dodajemy kolejno pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory. Smażymy do momentu kiedy sok z pomidorów częściowo odparuje. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem i paprykami. Na koniec robimy w masie 4 delikatne wgłębienia w które kolejno wbijamy surowe jajka. Dekorujemy plasterkami żółtego sera. Przykrywamy pokrywką, dusimy do momentu aż jajka nam się zetną i ser rozpuści. Posypujemy dowolną zieleniną. Podajemy gorące z pieczywem.
Idealny pomysł na weekendowe śniadanie dla całej rodziny.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz