Domowe lody

                                                                                                 kuchniatozamalo.blogspot.com


Domowe lody to zawsze strzał w dziesiątkę. Robiłyśmy je kiedyś w tradycyjny sposób wylewając warstwy smaków do foremki do keksówki. Dzisiaj można sobie trochę pomóc a mówiąc szczegółowiej pomóc przy pomocy maszynki do lodów. Efekt jest zachwycający. Jesteśmy na etapie tworzenia kompozycji smakowych i testowania maszynki do lodów SilverCrest zakupionej w Lidlu.



Przedstawiamy bardzo prosty przepis bazowy na lody waniliowe.

Składniki
na około 1 litr mieszanki lodowej
- 2 żółtka,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 cukry wanilinowe,
- szczypta soli.

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Wlewamy 200 ml
zimnego mleka. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy wszystko ze sobą .



Wlewamy masę do maszynki do lodów.

Dobra rada!!!
Misę z maszynki do lodów w której je ubijamy, trzymamy minimum przez 24 godziny w zamrażalniku. Wtedy lody szybko się schładzają i rosną w oczach.





Ubijamy w niej przez około 30-40 min. Powstałe lody możemy podawać od razu lub przelać do pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku.

Oczywiście nie musimy tylko robić lodów waniliowych. Możemy dobierać smaki według własnych upodobań i kaprysów.

Na początek lody o smaku oreo i lody o smaku cafe latte.

OREO
- 1 opakowanie ciastek Oreo.

Każde ciastko otwieramy, masę mleczną ze środka ciasteczka za pomocą noża zeskrobujemy do masy jajeczno-mlecznej od razu na początku jej ucierania. Pozostałe herbatniki wkładamy do miski. Delikatnie je ubijamy tłuczkiem i odstawiamy. Dodajemy je dopiero jak nasza masa będzie już w pełni ubita i schłodzona.

Cafe latte
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Tutaj sprawa jest mniej złożona, ponieważ do masy jajeczno-mlecznej podczas ubijania wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i gotowe.

Polecamy nie tylko na lato!!!

Komentarze

Popularne posty