Łódeczki z cukinii
kuchniatozamalo.blogspot.com
Lato powoli dobiega końca, czas na ostatnie grillowe imprezy. Prosta propozycja na faszerowaną cukinię. Faktycznie można ją robić cały rok ale wiadomo z grilla smakuje najlepiej.
Składniki
dla 4 osób
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 2-3 kiełbasy śląskie,
- 2 pomidory,
- około 10 dag sera żółtego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek.
Cukinie kroimy wzdłuż, usuwamy nasionka ze środka tworząc wgłębienie. Delikatnie solimy. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki, ser w kwadraty około 3 cm, pomidorka w plasterki lub w zależności od jego wielkości na mniejsze kawałki, tak aby wielkością pasowały do kiełbasy i sera. Układamy na przemian nasze plasterki w cukinii. Zamiast sera żółtego możemy zamiennie dodać mozzarellę. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami.
Owijamy nasze łódeczki w folię aluminiową i pieczemy na rozgrzanym grillu.
Świetnie smakuje podana sosem czosnkowym lub w towarzystwie pieczywa czosnkowego.
Polecamy.
Lato powoli dobiega końca, czas na ostatnie grillowe imprezy. Prosta propozycja na faszerowaną cukinię. Faktycznie można ją robić cały rok ale wiadomo z grilla smakuje najlepiej.
Składniki
dla 4 osób
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 2-3 kiełbasy śląskie,
- 2 pomidory,
- około 10 dag sera żółtego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek.
Cukinie kroimy wzdłuż, usuwamy nasionka ze środka tworząc wgłębienie. Delikatnie solimy. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki, ser w kwadraty około 3 cm, pomidorka w plasterki lub w zależności od jego wielkości na mniejsze kawałki, tak aby wielkością pasowały do kiełbasy i sera. Układamy na przemian nasze plasterki w cukinii. Zamiast sera żółtego możemy zamiennie dodać mozzarellę. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami.
Owijamy nasze łódeczki w folię aluminiową i pieczemy na rozgrzanym grillu.
Świetnie smakuje podana sosem czosnkowym lub w towarzystwie pieczywa czosnkowego.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz