Ciasto drożdżowe z masłem orzechowym
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Przepis na muffiny drożdżowe z jagodami przedstawiony przez nas wczoraj na blogu, tak bardzo przypadł nam do gustu, że postanowiłyśmy wypróbować ten przepis jeszcze z innym dodatkiem w formie tradycyjnego ciasta. Dziś przepis na ciasto drożdżowe z masłem orzechowym, jego smak powala, szczególnie gdy kosztujemy ciacho jeszcze nie do końca wystygnięte. Jeśli jesteś fanem masła orzechowego, a wahasz się czy do niego pasuje ciasto drożdżowe, to przekonujemy, że naprawdę warto spróbować.
Składniki:
- 230g mąki pszennej,
- 7g drożdży suchych,
- 125ml mleka (w temperaturze pokojowej),
- 2 żółtka,
- 50g cukru,
- 50g roztopionego, schłodzonego masła,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 200g kremowego masła orzechowego.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodajemy mleko, żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiamy ręcznie dodając pod koniec roztopione i schłodzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto jest elastyczne i nie klei nam się do rąk. Odkładamy, posypujemy po górze delikatnie mąką pszenną i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżeczką kładziemy małe porcje masła orzechowego na ciasto, a następnie delikatnie mieszamy masło z ciastem.
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Jeszcze raz przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Kruszonka:
- 50g masła,
- 60g mąki pszennej,
- 50g cukru.
Robimy kruszonkę: w rondelku topimy masło, ściągamy z gazu. Dodajemy mąkę i cukier i ręcznie tworzymy kruszonkę. Gotową kruszonkę posypujemy na ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest wypieczone.
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz