Faszerowana pierś z kurczaka




kuchniatozamalo.blogspot.com

Faszerowana pierś z kurczaka jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego drobiowego kotleta. Jako farsz proponujemy ser pleśniowy, jednak możemy tutaj użyć nawet zwykłego sera żółtego. Danie proste w przygotowaniu, nadaje się zarówno na pomysł na szybki obiad, czy większe przyjęcie rodzinne.


Składniki:
(na 4 roladki)

- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka/grilla/gyrosa,
- ok. 50g sera pleśniowego, np. złoty lazur.

Podwójną pierś dzielimy na dwie części, a każdą z nich wzdłuż na połowę, otrzymując 4 płaty mięsa. Każdy płat delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na jedną krawędź krótszego boku mięsa, kładziemy kawałek sera pleśniowego i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę owijamy nicią, by ser nie wypłynął w trakcie pieczenia. W głębokim talerzu umieszczamy olej, ok. 1 łyżeczkę soli, ok. pół łyżeczki pieprzu, szczyptę ziół prowansalskich i ok. 1 łyżeczkę np. przyprawy do gyrosa, mieszamy. W powstałej marynacie umieszczamy roladki i obtaczamy je w całości.


kuchniatozamalo.blogspot.com


 Roladki umieszczamy na rozgrzanej suchej patelni i przez kilka minut smażymy, by na zewnątrz utworzyła nam się rumiana skorupka. Następnie umieszczamy roladki w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku, np. w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez około 20-25 minut. Po upieczeniu z roladek ściągamy nici. Możemy podać np. z frytkami i mizerią.

Polecamy.




Komentarze

Popularne posty