Makaron ze szpinakiem

                                                                                                       kuchniatozamalo.blogspot.com

Danie którego nie można nie lubić. Makaron z kurczakiem, szpinakiem w sosie śmietanowym. Aromatyczne i przepyszne danie na każdą porę roku.

Składniki
dla 4 - 5 osób
- 450 g szpinaku mrożonego,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 filety z kurczaka,
- 5 łyżek oleju,
- 330 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz,
- 15 dag sera żółtego,
- 1 opakowanie dowolnego makaronu.

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę lub paski. Smażymy na oleju na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mrożony szpinak. Całośś dusimy do miękkości.


Całość zalewamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy do momentu, aż sos się zagęści.


Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Odcedzamy. Podajemy wymieszany z  sosem śmietanowo-szpinakowym i posypujemy obficie startym żółtym serem.

Komentarze

Popularne posty