Łopatka wołowa z suszonymi grzybami

                                                                                                         kuchniatozamalo.blogspot.com

Idealny pomysł na niedzielny obiad. Pieczeń z łopatki wołowej smażonej z grzybami suszonymi. Kochamy wołowinę.

Składniki
- 1 kg łopatki wołowej,
- 1 cebula,
- parę suszonych grzybów,
- 1/2 szklanki śmietany 30%,
- łyżka smalcu,
- 1 łyżka margaryny,
- sól, pieprz, cząber.

Grzyby moczymy w wodzie przez parę godzin. Mięso myjemy i osuszamy. Obsmażamy z każdej strony na suchej patelni aby zamknąć mięso.



Następnie na patelnię dodajemy tłuszcze, układamy mięso które tylko posypujemy cząbrem i pieprzem z każdej strony oraz pokrojoną w kostkę cebulę i odcedzone grzyby. Gdy cebula się zeszkli podlewamy mięso gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką, dusimy około 1-1,5 godziny co jakiś czas obracając. Gdy mięso jest miękkie do sosu dodajemy śmietanę oraz doprawiamy na koniec całość solą. Dusimy jeszcze chwilę aż sos się zrobi gęsty. Podajemy z kluskami lub ziemniakami i dowolną surówką.

Polecamy!!!

Komentarze

Popularne posty