Wątróbka w sosie

kuchniatozamalo.blogspot.com

Dla jednych wątróbka kojarzy się z przysmakiem przygotowywanym przez mamę w domu rodzinnym, innym z kolei wątróbka przypomina o przedszkolnym kuchennym koszmarze. Nam wątróbka mimo wszystko kojarzy się bardzo miło, szczególnie taka przypieczona z cebulką. Dziś jednak przepis na wątróbkę w nieco innym wydaniu- w pysznym sosie, który fantastycznie komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami.Tani, wydajny i bardzo smaczny obiad.

Składniki:

- 1kg wątróbki,
- 2 małe cebule,
- 1 średnie jabłko,
- 1 łyżka smalcu,
- ok. 1 szklanka wody + 0,5 szklanki wody,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki śmietany słodkiej,
- sól, pieprz, majeranek.

Wątróbkę obieramy z błonek i płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy wątróbkę. Gdy wątróbka się delikatnie zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz potarte jabłko, smażymy przez chwilę aż cebulka się zarumieni i dodajemy około 1 szklankę wody, dusimy do miękkości wątróbki. Możemy dodać nieco więcej wody, ponieważ podczas duszenia będzie nam odparowywała, a zależy nam na większej ilości sosu. Gdy wątróbka jest miękka, w garnuszku mieszamy obie mąki z wodą i dolewamy do mięsa, by zagęścić sos. Dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy do sosu śmietanę i ostatni raz przegotowujemy sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Uwaga: wątróbkę przyprawiamy na samym końcu, radzimy także bardzo ostrożnie wątróbkę solić, ponieważ bardzo łatwo przesolić tę potrawę.
Wątróbka smakuje fantastycznie z tłuczonymi ziemniaczkami z masłem, oraz ogórkiem kiszonym.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty