(Nie)zwyczajna surówka z kapusty
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Dochodzą do nas Wasze prośby, dotyczące podrzucania pomysłów na dodatki do obiadów, kolacji. Na początek więc, całkiem (nie)zwyczajna surówka z kapusty, podana na dwa różne sposoby. Wykorzystujemy w tym przepisie kapustę po gruzińsku, którą udało nam się kupić w świetnie wyposażonym sklepie z warzywami i owocami. Jest to kapusta w smaku przypominająca kapustę kiszoną jest jednak bardziej chrupiąca, słodsza i nieco bardziej kwaśna- pyszna! Jeśli macie możliwość kupienia takiej kapustki na pobliskim straganie naprawdę polecamy ten przepis.
Składniki:
( dla 2 osób na dwie odsłony surówki)
- 300g kapusty po gruzińsku,
- 1 średnia marchewka,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 0,5 jabłka,
- sok z połowy cytryny,
- 1-2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz.
Kapustę kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy obraną i potartą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz obrane i potarte na tarce o grubych oczach jabłko. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dzielimy do dwóch miseczek. Do jednej dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy. Do drugiej sok z cytryny, oraz majonez i dokładnie mieszamy. Otrzymujemy dwie propozycje dodatku nie tylko do obiadu, ale także np. do domowych hamburgerów czy hot- dogów.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz