Golonko w kapuście

                                                                                                  kuchniatozamalo.blogspot.com

Danie dla prawdziwych smakoszy. Golonka duszona w kapuście kiszonej. Proste i tradycyjne danie kuchni polskiej. zawsze wychodzi i smakuje wyśmienicie.

Składniki
- 1 duże golonko lub 4 małe,
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, cukier, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

Golonko płuczemy, opalamy z ewentualnych włosków. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Zostawiamy na godzinkę w lodówce. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy chwilkę na oleju. Kapustę mieszamy z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Do szybkowara wkładamy połowę masy, następnie golonko w przyprawach i przykrywamy drugą połową kapusty. zalewamy około 700 ml wody. Nastawiamy szybkowar. Dusimy w zależności od wielkości golonka od 50 minut do 1,5 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy z pieczywem lub pure ziemniaczanym.

Polecamy!!!


Komentarze

Popularne posty