Sałatka z kurczakiem i fetą
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Lekka, smaczna i bardzo aromatyczna- sałatka z kurczakiem i fetą. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie czy lekką kolację. Nie wymaga od nas siedzenia wielu godzin w kuchni i krojenia miliona składników, a jest naprawdę pyszna. Idealnie nadaje się do tak popularnych dzisiaj lunchboxów.
Składniki:
- 0,5 główki kapusty lodowej,
- 1 op. roszponki,
- 150g pomidorków koktajlowych,
- pęczek rzodkiewki,
- 150g ogórka zielonego,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- przyprawa do gyrosa, - 1 bułka,
- 1 łyżka masła,
- 200g sera feta,
- cebulka prażona,
- 300g jogurtu typu greckiego,
- 3-4 ząbki czosnku.
Z kapusty lodowej odrywamy liście, usuwamy z nich twarde części i strzępimy ręcznie na mniejsze kawałki, wsypujemy do dużej misy. Dokładamy roszponkę. Następnie obieramy ogórek zielony i kroimy w większą kostkę, obieramy rzodkiewkę z twardych końcówek i kroimy w półplasterki, oraz kroimy pomidorki w połówki i wszystko wrzucamy do sałat. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy do miękkości przez kilka minut, odkładamy do wystygnięcia. Bułkę kroimy na dwie części smarujemy masłem, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni, odkładamy do wystygnięcia. Na warzywa kładziemy kawałki kurczaka, grzanki, oraz kawałki sera feta. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, nakładamy kleks sosu na sałatkę. Posypujemy prażoną cebulką.
Podane przez nas proporcje można dowolnie modyfikować wg własnych upodobań.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz