Pizza na cieście bez wyrastania
kuchniatozamalo.blogspot.com
Dzisiaj to co tygryski lubią najbardziej. Domowa pizza. Jeszcze jednym atutem jest to, ze ciasto nie potrzebuje czasu na rośnięcie. Całość przygotowania wraz z pieczeniem zajmuje niecałą godzinę tylko a efekt jest przepyszny. Do tego jest to dość ekonomiczna wersja tej potrawy, więc same plusy.
Składniki na ciasto
- 500 dag mąki pszennej,
- 5 dag drożdży świeżych,
- 250 ml ciepłej wody,
- 50 ml oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Ciepłą wodę mieszamy z olejem. Wlewamy całość do suchych składników i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto od razu rozkładamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Porcja wystarcza na blachę z pieca. Ciasto nakłuwamy widelcem aby nie powstały pęcherze podczas pieczenia.
Składniki na wierzch
- 1/2 słoika przecieru pomidorowego,
- 1 kiełbasa podwawelska,
- 1 cebula,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 25 dag sera żółtego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia i oregano.
Ciasto smarujemy przecierem. Posypujemy plasterkami kiełbasy, pokrojoną w kostkę cebulą i papryką oraz odcedzoną kukurydzą. Posypujemy delikatnie solą, pieprzem i dowolnymi ziołami. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Pychota.
Komentarze
Prześlij komentarz