Gołąbki z ziemniakami

                                                                                                       kuchniatozamalo.blogspot.com

Gołąbki z ziemniakami. Nasz debiut kulinarny w tym temacie ponieważ jako rodowite Ślązaczki nie znałyśmy tej wersji. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. Nie żałujemy jednak decyzji ponieważ potrawa ta jest naprawdę bardzo smaczna i od razu przypadła do gustu wszystkim domownikom. Aby doszło do przygotowania przeczytałyśmy wiele przepisów i rozważałyśmy wiele różnych wersji. Finalnie to zlepek pomysłów różnych kucharzy, według nas bardzo udany.

Składniki
- 1 główka białej kapusty,
- ok.1  kg ziemniaków surowych,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 4 ziemniaki ugotowane,
- 1 łyżka koperku,
- 1 jajko,
- 1 szklanka bulionu ( może być z kostki ),
- 1 szklanka śmietany najlepiej 30%.
- sól, pieprz, majeranek.

Kapustę gotujemy jak na tradycyjne gołąbki w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy. Surowe ziemniaki trzemy na drobno na tarce. Przekładamy na ściereczkę i odsączamy z nadmiaru soku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, aż cebulka się delikatnie zrumieni a boczek puści soki. Wszystkie składniki łączymy razem w misce razem z jajkiem. Wyrabiamy farsz. Dodajemy koperek, majeranek, sól i pieprz do smaku.



Farsz układamy na ugotowanych liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Na patelni układamy warstwę liści aby gołąbki nam nie przywierały do dna. Układamy przygotowane gołąbki.


Zalewamy gołąbki bulionem i śmietaną. Możemy na wierzch położyć 1 łyżkę masła. Na wierzch również możemy poukładać liście kapusty które nam zostały nie wykorzystane. Przykrywamy i dusimy przez około godzinę na wolnym ogniu.


Podajemy polane sosem pozostałym z duszenia gołąbków.

Polecamy!!!







Komentarze

Popularne posty