Sernik puszysty bez spodu
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Dziś na osłodę proponujemy puszysty serniczek z rodzynkami. Kolejny przepis pasujący do zakładki "Szybkie i proste". Ciasto błyskawiczne w wykonaniu, niewymagające wielkiego nakładu pracy, a efekt bardzo smaczny. Sernik jest wilgotny, pulchny, naprawdę przepis wart spróbowania.
Składniki:
- 1kg sera mielonego np. ser w wiaderku z Wielunia,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 dag rodzynek,
- 100g masła roztopionego i wystudzonego,
- 4 jajka- żółtka i białka osobno.
W dużej misie umieszczamy twaróg ( w temperaturze pokojowej), cukier wanilinowy, cukier zwykły, budyń, proszek do pieczenia, roztopione i wystudzone masło, oraz żółtka i miksujemy tylko do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, łączymy z resztą masy i mieszamy delikatnie łyżką. Wsypujemy rodzynki i mieszamy tylko do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do formy 24x36cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150stopni przez około 60minut (góra sernika musi być wypieczona, może delikatnie pęknąć). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz