Ciasto kakaowe z kokosem
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Przepis na ciasto kakaowe z kokosem pochodzi z torebki proszku do pieczenia, na którym data ważności to 1999r. Robimy to ciasto naprawdę od bardzo dawna, a sam wypiek przekonuje do tego, że właśnie przepisy znajdujące się na opakowaniach proszku do pieczenia, czy cukru wanilinowego są warte uwagi. Jeden z kolejnych pomysłów na smaczne, tanie i proste w wykonaniu ciasto dla całej rodziny.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g cukru,
- 250g margaryny,
- 5 jajek,
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki kakao.
Dokładnie utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , śmietanę lub jogurt naturalny, oraz kakao. Ucierać tylko do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i łączymy łyżką z pozostałą masą. Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( blacha prostokątna ok. 24x36cm, lub duża tortownica). Przygotowujemy kokosową kruszonkę.
Składniki na kokosową kruszonkę:
- 150g kokosu,
- 120g cukru,
- 90g masła,
- 2- 3 łyżki mleka.
Na patelni rozpuszczamy masło i ściągamy z gazu, dodajemy cukier, kokos i mleko i łączymy produkty, by stworzyć posypkę. Gotową posypkę kładziemy łyżeczką małymi porcjami jedną obok drugiej, dociskając delikatnie.
Ciasto pieczemy w temperaturze 150 stopni, przez około 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest dobrze wypieczone.
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz