Tradycyjne gołąbki

                                                                                                      kuchniatozamalo.blogspot.com

Dzisiaj propozycja, którą chyba każdy z nas zna i większość uwielbia, bo cóż może się równać z pysznymi domowymi gołąbkami. Po prostu klasyka kuchni. Nic dodać, nic ująć.

Składniki
- 1 główka kapusty białej,
- ok 0,5 kg ryżu,
- ok 1 kg gotowanego mięsa,
- 2 cebule,
- 1/2 słoiczka  przecieru pomidorowego,
- 1/4 kostki margaryny,
- sól, pieprz, majeranek.

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Przygotowujemy mięso najlepiej ugotowane, takie które zostaje nam z rosołu lub innych zup. Mięso mielimy przez maszynkę o grubych oczkach wraz z cebulą. Łączymy mięso z ugotowanym wcześniej ryżem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Zdejmujemy listki z kapusty, ścinamy nożykiem delikatnie zgrubienia głąba. Na każdy listek nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.


Na dno garnka układamy niewykorzystane liście kapusty. Układamy ciasno gołąbki. Przykrywamy również liśćmi kapusty. Na wierzch kładziemy margarynę i polewamy całość rozrobionym w wodzie lub rosole przecierem pomidorowym. Przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Możemy również w ten sam sposób ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i włożyć do piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. 

Smacznego!!!



Komentarze

Popularne posty