Muffiny drożdżowe z jagodami

kuchniatozamalo.blogspot.com

Uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta unoszący się w domu, jeśli do tego dochodzi jeszcze słodki zapach masła z kruszonki, ciężko opanować się by nie spróbować jeszcze ciepłego wypieku. Niestety jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to musimy troszkę odczekać, aż ciasto spokojnie wyrośnie, by po tym czasie cieszyć się pyszną słodkością. Drożdżowe muffiny z jagodami po prostu powalają smakiem, są pulchne, miękkie, słodkie i pachnące. Jeśli masz odrobinę czasu i ochotę na tradycyjny, ale smaczny wypiek, to ten przepis jest dla Ciebie.


Składniki:
(12 muffinek)

- 230g mąki pszennej (dodatkowo mąka potrzebna do formowania muffinek),
- 7g drożdży suchych,
- 125ml mleka (w temperaturze pokojowej),
- 2 żółtka,
- 50g cukru,
- 50g roztopionego, schłodzonego masła,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 100g mrożonych jagód.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodajemy mleko, żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiamy ręcznie dodając pod koniec roztopione i schłodzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto jest elastyczne i nie klei nam się do rąk. Odkładamy, posypujemy po górze delikatnie mąką pszenną i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, dzielimy na około 12 części. Formujemy placuszki i nakładamy na środek łyżeczkę jagód mrożonych (jeśli ciasto klei nam się do rąk możemy delikatnie oprószyć ręce mąką). Sklejamy ciasto tak by farsz pozostał w środku i układamy w papilotkach do muffinek, sklejeniem babeczki do dołu. Jeszcze raz przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Kruszonka:

- 50g masła,
- 60g mąki pszennej,
- 50g cukru,
- 1 roztrzepane jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania muffinek.

Po tym czasie każdą muffinkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Robimy kruszonkę: w rondelku topimy masło, ściągamy z gazu. Dodajemy mąkę i cukier i ręcznie tworzymy kruszonkę. Gotową kruszonkę posypujemy na muffinki. 
Muffinki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest wypieczone. 
Muffinki możemy nadziać czym mamy ochotę: truskawkami, czekoladą, śliwką.


Polecamy.


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Komentarze

Popularne posty