Zupa szpinakowa

kuchniatozamalo.blogspot.com

Na zakończenie pracowitego tygodnia, domowa i pyszna zupa szpinakowa- jak u mamy. Często uciekamy od gotowania tzw. pierwszego dania, ponieważ zupy wydają nam się być niezwykle czasochłonne. Warto więc chociaż raz na jakiś czas pokusić się o przygotowanie rozgrzewającej, smacznej zupy, kojarzącej nam się ze smakiem z dzieciństwa. 


Składniki:

- 3-4 skrzydełka z kurczaka, lub 1 duże udko z kurczaka, 
- 5l wody,
- 450g szpinaku mrożonego (lub świeżego) rozdrobnionego,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 duże marchewki,
- 1 mała cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz,
- na zasmażkę: 1/4 kostki masła, 2 łyżki mąki pszennej.

W dużym garnku umieszczamy skrzydełka, lub udko i zalewamy zimną wodą, wstawiamy na średni gaz. Do garnka wrzucamy kolejno szpinak, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy marchewka i cebula są już prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie można przyprawić do smaku zupę solą i pieprzem. Odstawiamy zupę z gazu. 
Na koniec przygotowujemy zasmażkę. Rozpuszczamy w garnuszku lub na patelni masło, dodajemy mąkę i smażymy, aż masa uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy zimną wodę małymi partiami, aż zasmażka będzie delikatnie płynna i dodajemy ją do zupy energicznie mieszając. Wstawiamy na gaz doprowadzając do wrzenia. Do zupy wbijamy całe surowe jajko i mieszamy, aż jajko dobrze się rozprowadzi.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty