Ciasto jogurtowe z owocami

kuchniatozamalo.blogspot.com  

Dobry przepis na ciasto pod owoce, to tak naprawdę skarb. Przedstawiamy Was prosty przepis na ciasto jogurtowe, gdzie wszystkie składniki łączymy za pomocą rózgi kuchennej, a więc nie potrzebujemy używać miksera i robić hałasu. Proponujemy wersję z mrożonymi truskawkami i borówkami, jednak można wykorzystać tutaj w zasadzie każdy owoc, np. świeże jabłka, morele, śliwki. 


Składniki:

- 160ml oleju rzepakowego,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 1 jajko,
- skórka z 1 cytryny oraz sok z 1 cytryny,
- 600g jogurtu typu greckiego,
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ok. 600g owoców (truskawki, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki).

W dużej misce umieszczamy olej, cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny, łączymy krótko za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy jogurt i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną i jeszcze raz krótko mieszamy rózgą. 
Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 24*36cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy dowolne owoce w krótkich przerwach od siebie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest wypieczone.
Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Bardzo istotne, by wszystkie składniki również jogurt, były odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki, a ich temperatura była zbliżona do pokojowej. 

Polecamy.


kuchniatozamalo.blogspot.com

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi ze strony mojewypieki.com.

Komentarze

Popularne posty