Zapiekane pieczarki

kuchniatozamalo.blogspot.com

Przepis ten kojarzy nam się z latem, ponieważ bardzo często robimy go jako dodatek do grilla. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie karkówki, czy piersi z kurczaka. Wystarczy pieczarki ułożyć na tacce przeznaczonej na grilla i mamy super rarytas. Dziś jednak zima za oknem, ale na szczęście nie musimy rezygnować z tego smakołyku na tak długi czas. Wystarczy naczynie żaroodporne, dobrze rozgrzany piekarnik i mamy namiastkę lata na talerzu.


Składniki:

- 10 sztuk średnich lub dużych pieczarek,
- 100g sera pleśniowego np. sera gorgonzola,
- 1 op. mozzarelli,
- 100g sera typu camembert,
- 100 sera żółtego,
- garść pestek dyni,
- sól, pieprz.

Pieczarki obieramy, myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym, kapelusze układamy do góry nogami, jeden obok drugiego, pomiędzy układamy w całości nóżki pieczarek. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Ser gorgonzola, camembert i mozzarella, kroimy w drobne kawałki i wkładamy do kapeluszy, oraz nakładamy na nóżki pieczarek. Całość posypujemy żółtym serem potartym na tarce o grubych oczkach i przyozdabiamy pestkami dyni wg upodobania.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie. 
W przepisie tym można wykorzystywać tak naprawdę wszystkie rodzaje sera wg upodobań. Świetnie smakuje także to danie z serem wędzonym, czy serem feta.

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty