Domowe gofry

kuchniatozamalo.blogspot.com

Gofry kojarzą nam się głównie z wczasami spędzonymi nad morzem, słońcem, wodą i latem. Jest to jednak słodycz, która nie wymaga od nas wielkich umiejętności, a sprawia niezwykłą przyjemność zarówno tym młodszym, jak i tym starszym członkom rodziny. Przepis przyda się na dziecięcą imprezę urodzinową, a także na niedzielny deser. Wystarczy tylko gofrownica i niczym nieograniczona wyobraźnia dotycząca dodatków, jakie możemy na gofra położyć.


Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
- 2 jajka- żółtka i białka osobno.

W misie umieszczamy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej i żółtka, miksujemy aż składniki się ze sobą dobrze połączą. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z resztą ciasta, bardzo delikatnie, do uzyskania jednolitej masy.
Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy, do złotego koloru. Nie podajemy dokładnego czasu pieczenia, ze względu na to, że każda gofrownica wypieka ciasto w innym czasie.
Gofry możemy podać tak naprawdę ze wszystkim, z cukrem pudrem, z dżemem, z Nutellą, z owocami. My proponujemy gofry z masłem orzechowym, oraz ze śmietaną z rodzynkami i prażonymi migdałami.

Polecamy


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Komentarze

Popularne posty