Kruche ciasteczka z makiem

                                                                                                      kuchniatozamalo.blogspot.com

Ciasto kruche które zawsze wychodzi. Nadaje się nie tylko do robienia ciastek ale również jako baza do ciast z jabłkami, rabarbarem czy śliwkami lub serem i makiem a nawet posypką. Maga uniwersalne proste i bardzo smaczne.

Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śmietana gęsta do wyrobienia,
- szczypta soli.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wykładamy na stolnicę.


Ugniatamy z nich ciasto, śmietany dodajemy tyle aby ciasto było gładkie i elastyczne. 
Formujemy z niego kulkę. 


Odkładamy do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie z jakim chcemy przygotować ciasteczka.
Mogą to być powidła lub ser. W naszym przypadku przygotujemy ciasteczka z makiem. ciasto wałkujemy na grubość około 5 milimetrów. Nakładamy mak.


Formujemy dowolny kształt ciastek.
Ciasteczka układamy na blaszce posypanej mąką w odległości około 2 centymetry.


Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.


Wystudzone ciastka podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.


Polecamy na sobotnie popołudnie.











Komentarze

Popularne posty