Kruche ciasteczka z makiem
kuchniatozamalo.blogspot.com
Ciasto kruche które zawsze wychodzi. Nadaje się nie tylko do robienia ciastek ale również jako baza do ciast z jabłkami, rabarbarem czy śliwkami lub serem i makiem a nawet posypką. Maga uniwersalne proste i bardzo smaczne.
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śmietana gęsta do wyrobienia,
- szczypta soli.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wykładamy na stolnicę.
Ciasto kruche które zawsze wychodzi. Nadaje się nie tylko do robienia ciastek ale również jako baza do ciast z jabłkami, rabarbarem czy śliwkami lub serem i makiem a nawet posypką. Maga uniwersalne proste i bardzo smaczne.
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 jajka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śmietana gęsta do wyrobienia,
- szczypta soli.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej wykładamy na stolnicę.
Ugniatamy z nich ciasto, śmietany dodajemy tyle aby ciasto było gładkie i elastyczne.
Formujemy z niego kulkę.
Odkładamy do lodówki na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie z jakim chcemy przygotować ciasteczka.
Mogą to być powidła lub ser. W naszym przypadku przygotujemy ciasteczka z makiem. ciasto wałkujemy na grubość około 5 milimetrów. Nakładamy mak.
Formujemy dowolny kształt ciastek.
Ciasteczka układamy na blaszce posypanej mąką w odległości około 2 centymetry.
Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Wystudzone ciastka podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Polecamy na sobotnie popołudnie.
Komentarze
Prześlij komentarz