Śledz zapiekany w ziemniakach

                                                                                                kuchniatozamalo,blogspot.com

Potrawa ta gości na naszych stołach od dziada pradziada. To tradycyjne danie postne w naszych domach. Przygotowywała je nasza mama, babcia i prababcia. Może sama nazwa nie brzmi smakowicie to naprawdę jest to pyszne danie.

Składniki
- około 1 kg ziemniaków,
- 3 śledzie solone,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- śmietana lub jogurt naturalny albo kefir.

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki.


Na pierwszą warstwę wsypujemy pokrojoną cebulę.


Na cebuli układamy śledzie.


Przysypujemy drugą warstwą ziemniaków. Oprószamy pieprzem i dodajemy na wierzch masło.


Przykrywamy pokrywką. dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut.

Podajemy ze śmietaną, jogurtem lub kefirem.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty