Śledz zapiekany w ziemniakach
kuchniatozamalo,blogspot.com
Potrawa ta gości na naszych stołach od dziada pradziada. To tradycyjne danie postne w naszych domach. Przygotowywała je nasza mama, babcia i prababcia. Może sama nazwa nie brzmi smakowicie to naprawdę jest to pyszne danie.
Składniki
- około 1 kg ziemniaków,
- 3 śledzie solone,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- śmietana lub jogurt naturalny albo kefir.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki.
Potrawa ta gości na naszych stołach od dziada pradziada. To tradycyjne danie postne w naszych domach. Przygotowywała je nasza mama, babcia i prababcia. Może sama nazwa nie brzmi smakowicie to naprawdę jest to pyszne danie.
Składniki
- około 1 kg ziemniaków,
- 3 śledzie solone,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- pieprz,
- śmietana lub jogurt naturalny albo kefir.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki.
Na pierwszą warstwę wsypujemy pokrojoną cebulę.
Na cebuli układamy śledzie.
Przysypujemy drugą warstwą ziemniaków. Oprószamy pieprzem i dodajemy na wierzch masło.
Przykrywamy pokrywką. dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut.
Podajemy ze śmietaną, jogurtem lub kefirem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz