Zapiekany ryż

                                                                                                         kuchniatozamalo.blogspot.com

Czasem od rana wymyślamy co by zrobić na obiad. Chodzimy po sklepie i wychodzimy z niczym lub tym czego nie planowaliśmy kupić. Wracamy do domu, rodzina czeka na obiad a tu nadal pustka w głowie i tylko jakieś resztki w lodówce. Dzisiaj więc pomysł na sprzątanie lodówki połączone z ciekawą, trochę orientalną zapiekankę.

Składniki
dla 4 osób
- 2 woreczki ryżu,
- 3 kiełbasy śląskie ( nadaje się do tego każda wędlina oraz mięso ),
- 1 cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 litra dowolnego bulionu może być również z kostki,
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry.

Na patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę wszystkie warzywa i rozdrobniony czosnek.

Dodajemy przyprawy. Smażymy dosłownie 5 minut. Wyłączamy palnik. Na patelnię wsypujemy suchy ryż i pokrojoną w plastry wędlinę. Mieszamy.


Całość wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pól litrem rosołu. Przykrywamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 min w temperaturze 180 stopni. 


Możemy do zapiekanki użyć dowolnych warzyw i dowolnych wędlin jakimi akurat dysponujemy. 

Polecamy.







Komentarze

Popularne posty