Śledź w śmietanie



kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejny przepis kojarzący się z domem rodzinnym- śledź w śmietanie przygotowywany przez naszą mamę. Pyszny śledzik, mięciutka cebula i rewelacyjny sos. Proste w przygotowaniu, na bazie dosyć tanich produktów, a smak dający radość całej rodzinie.


Składniki:

- 0,5kg matjasów,
- 5 średnich cebul,
- 1-2 łyżki octu,
- 400g (duży kubek) śmietany gęstej 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- 1-2 łyżeczki cukru,
- pieprz do smaku.

Śledź namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2h, następnie wylać wodę, podmienić na nową, dodać 1-2 łyżki octu i moczyć jeszcze przez 15-20 minut. Po tym czasie należy wylać wodę i pokroić śledzia w paseczki o grubości około 1,5-2cm, przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w piórka i gotować do miękkości, następnie odcedzić i wystudzić. Zimną cebulę dodać do śledzia. W garnuszku wymieszać śmietanę z cukrem, pieprzem (do smaku) i majonezem, zalać śledzie i wymieszać. Schłodzić w lodówce do następnego dnia, aż śledź się przegryzie. 

Polecamy.


Komentarze

Popularne posty