Barszcz ukraiński
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Słodkawa, pożywna i niezwykle interesująca zupa. Zachęca swoim kolorem, oraz unoszącym się aromatem. Wbrew pozorom szybka w przygotowaniu, mimo wielu składników. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na barszcz ukraiński.
Składniki:
- ok. 1,5l bulionu drobiowego,
- 450g (1op.) mrożonki barszcz ukraiński,
- 3 średnie ziemniaki,
- 0,5 małej kapusty pekińskiej,
- 1 pęczek koperku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki octu,
- 250g (1 małe opakowanie) kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku.
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożonkę barszczu ukraińskiego, oraz surowe, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno zieloną część kapusty pekińskiej. Ważne żeby warzywa często mieszać, by uniknąć przypalenia. Po około 10 minutach, warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do ich miękkości. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, sól, pieprz do smaku, oraz ocet. Do kubeczka nalewamy odrobinę gorącej zupy, dodajemy śmietanę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy i przegotowujemy.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz