Zupa cebulowa

                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Zupa cebulowa trochę w innej zmodyfikowanej wersji. bardzo kremowa i łagodna w smaku, jednak bardzo pożywna i rozgrzewająca. Z powodzeniem może nam zastąpić niedzielny rosół. Lubią ją zarówno dorośli jak i dzieci.

Składniki
- około 1 kg cebuli,
- ząbki czosnku,
- 3 litry wywaru warzywnego lub drobiowego ewentualnie zamiennie dodajemy 3 rozpuszczone w wodzie       kostki rosołowe,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 serek topiony,
- sól, pieprz,
- pieczywo na grzanki,
- ser żółty.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Czosnek kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i czosnek. Dusimy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy mąkę. Chwilkę jeszcze dusimy. Zalewamy wywarem. Gotujemy do miękkości. Podczas gotowania dodajemy kostkę serka topionego. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Podajemy z grzankami z żółtym serem. Jeśli nie lubimy zupy z pływającymi kawałkami cebuli, możemy ją zmiksować i podać jako zupę krem.

Polecamy!!!

Komentarze

Popularne posty