Kaczka pieczona

                                                                                                   kuchniatozamalo.blogspot.com

Wiele razy słyszałyśmy, że kaczka to trudny temat bo nie zawsze wychodzi. Na naszych stołach kaczka gości nie tylko od święta, ale jest częstym daniem w niedzielę. Nie przepadamy jednak za kaczą w wydaniu słodkim. Przedstawiamy najprostszy przepis na kaczkę, która zawsze się udaje. Jest pyszna i soczysta.

Składniki
- 1 kaczka,
- 5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, majeranek, jałowiec.

Kaczkę myjemy, suszymy. Nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Również do środka sypiemy przyprawy. Do środka kaczki wkładamy czosnek i parę kulek jałowca. Kaczkę pieczemy tyle czasu ile kaczka waży w piekarniku nagrzanym do 200 stopni pod przykryciem około 1 godzinę a później możemy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i kaczkę odkryć aby skórka się zrumieniła. Kaczkę podczas pieczenia polewamy co jakiś czas tłuszczem który się z niej wytopi.


Kaczkę dzielimy na porcje. Podajemy najlepiej z kluskami i czerwoną kapustą. Dodatki jednak pozostawiamy Waszej wyobraźni.

Komentarze

Popularne posty