Bitki ze schabu z kopytkami i czerwoną kapustą

                                                                                                       kuchniatozamalo.blogspot.com

Bardzo tradycyjny obiad, może trochę pracochłonny ale czego się nie robi dla rodzinki. Klasyczne kopytka, czerwona kapusta na gorąco i przepyszne bitki ze schabu w sosie pieczarkowym. Propozycja nie tylko na niedzielę.

Składniki
dla 4 osób
- 4 plastry schabu,
- mąka pszenna,
- 1 łyżka smalcu,
- 25 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- pół szklanki śmietany najlepiej 30%,
- sól, pieprz.

Każdy plaster schabu kroimy na pół, tłuczemy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.


Obtaczamy kotlety w mące z każdej strony.



Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.


Oczywiście z obu stron.


Dokładamy pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki. Dusimy do miękkości wszystkich składników.


Na koniec zalewamy śmietaną. Dusimy kilka minut całość.


Składniki na kopytka
- 1 kg ziemniaków,
- około 1 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól.

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Studzimy. Dodajemy jajko, mąkę i odrobinę soli. Wyrabiamy na gładką masę.


Z masy robimy nie za grube ruloniki.



Ruloniki kroimy w równe kopytka.


Kopytka gotujemy w gorącej, osolonej wodzie.

Składniki na kapustę czerwoną
- około 1 kg czerwonej kapusty,
-1 cebula,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżka słoniny stopionej,
- sól, pieprz, cukier.


Kapustę szatkujemy. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.


Wiadomo kapusta traci kolor. Dlatego jak jest miękka dolewamy trochę octu. Przegotowujemy jeszcze raz i odcedzamy.


Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smalec. Całość razem dusimy.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru.


Warto spróbować. Naprawdę pyszne!!!





Komentarze

Popularne posty