Bitki ze schabu z kopytkami i czerwoną kapustą
kuchniatozamalo.blogspot.com
Bardzo tradycyjny obiad, może trochę pracochłonny ale czego się nie robi dla rodzinki. Klasyczne kopytka, czerwona kapusta na gorąco i przepyszne bitki ze schabu w sosie pieczarkowym. Propozycja nie tylko na niedzielę.
Składniki
dla 4 osób
- 4 plastry schabu,
- mąka pszenna,
- 1 łyżka smalcu,
- 25 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- pół szklanki śmietany najlepiej 30%,
- sól, pieprz.
Każdy plaster schabu kroimy na pół, tłuczemy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Bardzo tradycyjny obiad, może trochę pracochłonny ale czego się nie robi dla rodzinki. Klasyczne kopytka, czerwona kapusta na gorąco i przepyszne bitki ze schabu w sosie pieczarkowym. Propozycja nie tylko na niedzielę.
Składniki
dla 4 osób
- 4 plastry schabu,
- mąka pszenna,
- 1 łyżka smalcu,
- 25 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- pół szklanki śmietany najlepiej 30%,
- sól, pieprz.
Każdy plaster schabu kroimy na pół, tłuczemy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Obtaczamy kotlety w mące z każdej strony.
Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.
Oczywiście z obu stron.
Dokładamy pokrojona w kostkę cebulę i pieczarki. Dusimy do miękkości wszystkich składników.
Na koniec zalewamy śmietaną. Dusimy kilka minut całość.
Składniki na kopytka
- 1 kg ziemniaków,
- około 1 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól.
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Studzimy. Dodajemy jajko, mąkę i odrobinę soli. Wyrabiamy na gładką masę.
Z masy robimy nie za grube ruloniki.
Ruloniki kroimy w równe kopytka.
Kopytka gotujemy w gorącej, osolonej wodzie.
Składniki na kapustę czerwoną
- około 1 kg czerwonej kapusty,
-1 cebula,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżka słoniny stopionej,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę szatkujemy. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Wiadomo kapusta traci kolor. Dlatego jak jest miękka dolewamy trochę octu. Przegotowujemy jeszcze raz i odcedzamy.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smalec. Całość razem dusimy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru.
Warto spróbować. Naprawdę pyszne!!!
Komentarze
Prześlij komentarz