Surówka z marchewki i chrzanu

                                                                                                        kuchniatozamalo.blogspot.com

Najprostsza na świecie surówka do podania na obiad i nie tylko. Połączenie słodkiej marchewki z ostrym chrzanem  na zimno. Idealna do pieczonych mięs a także wędlin. Wystarczy naprawdę chwila na przygotowanie w każdej kuchni. Można ją również przygotować w sposób mniej lub bardziej dietetyczny.

Składniki
- 30 dag marchewki,
- 1-3 łyżek tartego chrzanu ( może to być chrzan ze słoika ),
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sól, cukier.

Marchew obieramy i myjemy. Trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy starty chrzan. Ilość chrzanu pozostawiamy Waszym upodobaniom. Wiadomo im więcej to surówka będzie ostrzejsza. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę cukru aby smaki się przełamały. Opcjonalnie możemy dodać również śmietanę lub jogurt naturalny wtedy surówka staje się bardziej delikatna i kremowa.

Warte spróbowania. Polecamy.

Komentarze

Popularne posty