Krupnik
kuchniatozamalo.blogspot.com
Dzisiaj proponujemy krupnik ale nie taki tradycyjny a wersja uproszczona. Alternatywa dla pomidorowej z niedzielnego rosołu. Szybka w przygotowaniu ponieważ wykorzystujemy do przygotowania również ugotowanych warzyw w rosole.
Składniki
- około 3 litry rosołu,
- korzeń pietruszki, marchew, kawałek selera wcześniej ugotowane w rosole,
- 1 mała cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Rosół rozgrzewamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę cebulkę. Wsypujemy kaszę. Podczas gotowania dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy kasza jest miękka dodajemy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Prościej się nie da. Polecamy!!!
Dzisiaj proponujemy krupnik ale nie taki tradycyjny a wersja uproszczona. Alternatywa dla pomidorowej z niedzielnego rosołu. Szybka w przygotowaniu ponieważ wykorzystujemy do przygotowania również ugotowanych warzyw w rosole.
Składniki
- około 3 litry rosołu,
- korzeń pietruszki, marchew, kawałek selera wcześniej ugotowane w rosole,
- 1 mała cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Rosół rozgrzewamy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną w kostkę cebulkę. Wsypujemy kaszę. Podczas gotowania dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Gdy kasza jest miękka dodajemy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy.
Prościej się nie da. Polecamy!!!
Komentarze
Prześlij komentarz