Mięsny placek

                                                                                                     kuchniatozamalo.blogspot.com

Zbliżają się Walentynki, kolejna nasza propozycja na ciekawą kolację z tej okazji i nie tylko. Półkruchy placek przekładany mięsnym farszem. Rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 13 dag masła lub margaryny,
- sól,
- 3 łyżki śmietany.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia oraz tłuszcz. Siekamy całość nożem. Dodajemy jajko i śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.


Składniki na farsz
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
- 2 pomidory,
- 30 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, ulubione zioła.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek. Chwilkę dusimy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i w kostkę pomidory.  Doprawiamy do smaku przyprawami. 


Dusimy do miękkości oraz zgęstnienia całego sosu.


Odstawiamy do wystudzenia.

Tortownicę ok. 27 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na dwie części.  Jedną część rozwałkowujemy i układamy w tortownicy tak aby ciasto stworzyło nam spód i wystające brzegi około 2 cm. Nakłuwamy widelcem spód ciasta. Na ciasto wylewamy farsz.


Na farszu układamy plasterki żółtego sera. 


Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy przykrywamy nim wierzch placka, dekorując według własnego uznania.  Placek powinniśmy naciąć w paru miejscach aby mogła uchodzić z niego para podczas pieczenia.


Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy nagrzanym w piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Wyciągamy z tortownicy, Kroimy jak tort.



Podajemy z własnej roboty sosem czosnkowym.

Składniki na sos 
- 1 duży kubek jogurtu typu greckiego,
- 1 średni ogórek zielony,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.



Ogórka obieramy, trzemy na tarce o średnich oczkach. Odstawiamy na 10 min. aby puścił wodę. Wodę odlewamy. Ogórka dodajemy do jogurtu. Do tego dodajemy starty lub przeciśnięty czosnek. Solimy do smaku.

Warto. Spróbujcie sami. 









Komentarze

Popularne posty