Szybkie pączusie

kuchniatozamalo.blogspot.com

Po raz kolejny nie zawiodłyśmy się na przepisie znalezionym na mojewypieki.com. Przedstawiamy szybkie pączusie, na bazie serka homogenizowanego, kładzione łyżką, puszyste i obłędne w smaku. Całość, czyli przygotowanie ciasta, wraz z upieczeniem zajęła nam dosłownie 1h. Polecamy szczególnie tym, którzy tak jak my uwielbiają Tłusty Czwartek, a nie mają ochoty spędzić całego dnia w kuchni przygotowując pączki. 

Składniki:

- 300g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 200g cukru drobnego połączonego z 2 łyżeczkami cynamonu do obtoczenia.


Serek łączymy z jajkami, roztrzepując rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sól. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy.
W szerokim i niskim garnku rozgrzewamy olej. Najlepiej sprawdzić sobie czy olej jest wystarczająco gorący, wrzucając do niego odrobinę ciasta, jeśli ciasto bardzo powoli staje się złote, to znak, że olej należy jeszcze chwilę podgrzewać zanim zaczniemy nakładać porcje ciasta. 
Niewielką łyżką (polecamy miarkę do mleka modyfikowanego) nakładamy porcje ciasta na gorący olej. By ciasto łatwo schodziło z łyżki/ miarki można co kilka porcji maczać ją w czystym oleju. Jeśli pragniemy uzyskać prawie idealne kuleczki należy nabierając ciasto wycierać łyżkę/ miarkę o brzeg miski.
Pączki smażymy aż staną się złote. Po wyciągnięciu układamy pączusie na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Ciepłe pączusie obtaczamy w cukrze połączonym z cynamonem. 
Uwaga: pączusie znikają jeszcze szybciej, niż trwa ich przygotowywanie :)

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty