Drobiowe flaczki
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Dzisiejsza nasza propozycja świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla poniedziałkowej pomidorowej z rosołu. Flaczki z kurczaka możemy przygotować na rosole i warzywach właśnie z niedzielnego obiadu. Jest to też zamiennik dla wszystkich tych którzy za tradycyjnymi flaczkami nie przepadają. Kolejny przepis na szybkie, tanie i smaczne danie.
Składniki:
- ok. 2l bulionu drobiowego i mięso w nim wygotowane (np.udka, skrzydełka, korpus, pierś),
- 1 duża cebula,
- warzywa wygotowane w rosole, np. marchewka, pietruszka korzeń, seler,
- na zasmażę ok. 1/4 kostki masła, 2 łyżki mąki pszennej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek.
W garnku rozpuszczamy odrobinę masła, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do miękkości. Warzywa ugotowane w rosole trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Następnie wygotowane w rosole mięso drobiowe, np. obrane udka, skrzydełka, pierś kroimy w kostkę lub ręcznie rozdrabniamy na kawałki i dorzucamy do garnka. Warzywa wraz z mięsem zalewamy rosołem i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Na koniec robimy zasmażkę. Rozpuszczamy w garnuszku lub na patelni masło, dodajemy mąkę i smażymy, aż masa uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy zimną wodę małymi partiami, aż zasmażka będzie delikatnie płynna i dodajemy ją do zupy energicznie mieszając. Wstawiamy na gaz doprowadzając do wrzenia.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz