Ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowo- kawowym i bezami


kuchniatozamalo.blogspot.com

Przepis na ciasto biszkoptowe z kremem czekoladowo- kawowym pochodzi ze strony mojewypieki.com i widnieje pod nazwą "Kostka hiszpańska", jednak zrobiłyśmy przy nim sporo modyfikacji, a rezultat okazał się strzałem w dziesiątkę. Sam deser jest na pewno nieco bardziej pracochłonny niż tradycyjna babka, jednak warto czasem się troszkę napracować, by zobaczyć zachwyt najbliższych. To czy ciasto podacie do niedzielnej kawki, czy podczas urodzinowej imprezy pozostawiamy do Waszego wyboru.

 Składniki na biszkopt:

- 5 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 mały proszek do pieczenia.

W misie ubijamy osobno białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i nadal ubijamy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka i tylko przez chwilę ubijamy do połączenia składników. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej i bardzo delikatnie łączymy szpatułką. Przelewamy ciasto do foremki o wymiarach 24x36 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez 30- 40 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na deskę do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i z powrotem przekładamy odpowiednio do foremki, do wystygnięcia.

Wystudzony biszkopt nasączamy alkoholem, np. wódką lub likierem kawowym (ok. 50ml).


Składniki na krem:

- 200g czekolady deserowej,
- 100g czekolady mlecznej,
- 180ml mleka,
- 350g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki wódki,
- 3 łyżki kawy mielonej,
- ok. 300g bezików.

Mleko doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, zdejmujemy z palnika. Rozdrobnione czekolady wrzucamy do mleka, na chwilę odstawiamy. Następnie delikatnie mieszamy, by czekolady gładko się rozpuściły. Odstawiamy do wystygnięcia.
W misie umieszczamy masło wraz z cukrem i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy wódkę oraz kawę i nadal ubijamy. Wlewamy wystudzoną, płynną czekoladę i ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
Krem dzielimy na dwie części. Jedną część rozsmarowujemy na cieście, układamy beziki jeden obok drugiego.




Następnie drugą część kremu umieszczamy na bezikach i równo ją rozsmarowujemy.

 

Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy śmietanowej.

Składniki na masę śmietanową:

- 0,5l śmietany kremówki,
- 3 op. śmietan- fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- kakao do oprószenia. 

W misie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, wraz z cukrem pudrem i śmietan- fix. Pod koniec ubijania, gdy śmietana jest już dosyć gęsta, a jeszcze nie do końca ubita, dodajemy kawę rozpuszczalną i ubijamy na sztywno. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne różyczki. Masę śmietanową możemy również rozsmarować płasko na kremie czekoladowym.



Śmietanowe różyczki posypujemy delikatnie kakao.


Polecamy.


Komentarze

Popularne posty