Kakaowy biszkopt przekładany masą śmietanowo- serową

kuchniatozamalo.blogspot.com


Kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, pora dnia nie jest przeszkodą na to, by samemu taką słodycz dla naszej rodzinki stworzyć. Biszkopt kakaowy z masą śmietanowo- serową został upieczony w niedzielę wieczorem i tego samego dnia w zasadzie w całości skonsumowany, to się nazywa strzał w dziesiątkę!!! Pulchny biszkopt przełożony przepyszną, delikatną i słodką masą na bazie śmietany i twarogu, udekorowany mleczną czekoladą z chrupiącymi płatkami migdałów. Naprawdę warto spróbować.

 Składniki na biszkopt:

- 5 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 mały proszek do pieczenia,
- ok. 50 ml alkoholu do nasączenia.

W misie ubijamy osobno białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i nadal ubijamy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka i tylko przez chwilę ubijamy do połączenia składników. Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy do masy jajecznej i bardzo delikatnie łączymy szpatułką. Przelewamy ciasto do foremki o wymiarach 24x36 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni, przez 30- 40 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na deskę do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i z powrotem przekładamy odpowiednio do foremki, do wystygnięcia.

Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa równe blaty i oba nasączamy alkoholem.


Składniki na masę śmietanowo- serową:

- 0,5l śmietany kremówki 30%,
- 2 op. śmietan- fix,
- 0,5kg twarogu mielonego, np. twaróg sernikowy z Wielunia,
- 5 łyżeczek cukru pudru,
- 1 puszka truskawek w syropie.


W misie miksera umieszczamy kremówkę wraz z cukrem pudrem, chwilę ubijamy i wsypujemy śmietan- fix, dalej ubijając śmietaną na sztywno. Dodajemy twaróg i mieszamy bardzo delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Na jeden z przekrojonych blatów nakładamy część masy śmietanowo- serowej, następnie układamy w niewielkich odstępach odcedzone z syropu truskawki (możemy zastąpić np. brzoskwinią z puszki). Resztą masy przykrywamy truskawki. Nakładamy na górę drugi blat biszkoptu.
Ciasto polewamy roztopioną czekoladą mleczną i posypujemy płatkami migdałów.
Przechowujemy w lodówce.


Polecamy.



kuchniatozamalo.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty