Łazanki z kapustą
kuchniatozamalo.blogspot.com
Nie wiemy czy jest ktoś w Polsce kto nie jadł w swoim życiu łazanek z kapustą. Ten smak każdy zna. Jeśli zapomnieliście o tak tradycyjnej potrawie to macie okazję sobie za naszym pośrednictwem sobie go przypomnieć.
Składniki
- 1 kg białej kapusty,
- 250 g makaronu typu łazanki lub innego grubego makaronu,
- 1 duża cebula,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 2 kiełbasy np. śląskie,
- 1 łyżka smalcu,
- 5 łyżek octu,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na koniec gotowania wlewamy ocet. Gotujemy jeszcze około 5 min. Odcedzamy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i kiełbasę i smażymy. W jednym garnku mieszamy kapustę z makaronem i smażonymi dodatkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Prawda, że proste.
Nie wiemy czy jest ktoś w Polsce kto nie jadł w swoim życiu łazanek z kapustą. Ten smak każdy zna. Jeśli zapomnieliście o tak tradycyjnej potrawie to macie okazję sobie za naszym pośrednictwem sobie go przypomnieć.
Składniki
- 1 kg białej kapusty,
- 250 g makaronu typu łazanki lub innego grubego makaronu,
- 1 duża cebula,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 2 kiełbasy np. śląskie,
- 1 łyżka smalcu,
- 5 łyżek octu,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na koniec gotowania wlewamy ocet. Gotujemy jeszcze około 5 min. Odcedzamy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i kiełbasę i smażymy. W jednym garnku mieszamy kapustę z makaronem i smażonymi dodatkami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Prawda, że proste.
Komentarze
Prześlij komentarz