Bigos z ogórków kiszonych
kuchniatozamalo.blogspot.com
Każdy z nas miewa czasem niespodziewanych gości. Dzisiaj nasza propozycja na szybkie danie. Sprawdza się przy wielu okazjach. Można go przygotować jak tradycyjny bigos dzień wcześniej wtedy jest jeszcze lepszy. Można je podać zarówno na obiad jaki kolację dla większego grona. Prostota tego dania polega na tym, że wszystkich składników dajemy po równo.
Składniki
- 50 dag kiełbasy wędzonej,
- 50 dag cebuli,
- 50 dag pieczarek,
- 50 dag ogórków kiszonych,
- 1/5 butelki ketchupu,
- 1 łyżka margaryny,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy.
W garnku roztapiamy margarynę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Pieczarki w plastry, cebulę w piórka, ogórki kiszone w słupki. Najpierw smażymy kiełbasę, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki i cebulę, 1 listek laurowy i parę kulek ziela angielskiego, dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ogórki kiszone. Gdy ogórki zmiękną dodajemy ketchup. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Chwilkę dusimy. Podajemy z pieczywem.
Potrawa ta może służyć również jako danie obiadowe i możemy je wtedy podać z pure ziemniaczanym.
Warto spróbować.
Każdy z nas miewa czasem niespodziewanych gości. Dzisiaj nasza propozycja na szybkie danie. Sprawdza się przy wielu okazjach. Można go przygotować jak tradycyjny bigos dzień wcześniej wtedy jest jeszcze lepszy. Można je podać zarówno na obiad jaki kolację dla większego grona. Prostota tego dania polega na tym, że wszystkich składników dajemy po równo.
Składniki
- 50 dag kiełbasy wędzonej,
- 50 dag cebuli,
- 50 dag pieczarek,
- 50 dag ogórków kiszonych,
- 1/5 butelki ketchupu,
- 1 łyżka margaryny,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy.
W garnku roztapiamy margarynę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Pieczarki w plastry, cebulę w piórka, ogórki kiszone w słupki. Najpierw smażymy kiełbasę, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki i cebulę, 1 listek laurowy i parę kulek ziela angielskiego, dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ogórki kiszone. Gdy ogórki zmiękną dodajemy ketchup. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Chwilkę dusimy. Podajemy z pieczywem.
Potrawa ta może służyć również jako danie obiadowe i możemy je wtedy podać z pure ziemniaczanym.
Warto spróbować.
Komentarze
Prześlij komentarz