Muffiny z nutellą
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Za co kochamy muffiny? Są szybkie w przygotowaniu, dziecinnie proste w wykonaniu, nie potrzebują zbyt wielu składników, a więc są w miarę tanim wypiekiem, a co najważniejsze smakiem nie odbiegają od wielkoformatowych wypieków. Jeśli otrzymasz telefon, że za 1h masz niespodziewanych gości, spokojnie zdążysz przygotować na nie ciasto, upiec, a nawet wystudzić.
Dziś propozycja waniliowych muffinek z nutellą, jednak spokojnie możesz je wypełnić kostką czekolady, masłem orzechowym, czy konfiturą.
Składniki:
(12 muffinek)
- 350g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżeczek cukru pudru,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 100ml oleju,
- 200ml mleka,
- Nutella (ewentualnie czekolada w kostkach, masło orzechowe, konfitura, inny krem czekoladowy).
W jednym naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
W drugim naczyniu umieszczamy jajka, lekko roztrzepując widelcem, dodajemy olej i mleko.
Łączymy suche składniki z mokrymi i delikatnie, tylko do połączenia składników mieszamy rózgą kuchenną.
Napełniamy foremki/ papilotki 1 pełną łyżeczką ciasta, na to nakładamy 1 łyżkę Nutelli, lub innego nadzienia, następnie 2 łyżeczki ciasta, tak by wypełnić foremki / papilotki do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 150 stopni, przez około 25min., aż do tzw. suchego patyczka.
Gotowe muffiny studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz