Szybkie ciasto czekoladowe

kuchniatozamalo.blogspot.com

Bez wątpienia czekolada jest najlepszym lekarstwem na zimową chandrę. Podrzucamy więc szybki, tani i nieziemsko smaczny przepis na ciasto czekoladowe, przypominające w smaku Brownie, jednak do ciasta używamy wyłącznie kakao. Wystarczy tylko rózga kuchenna, kilka składników, niewiele czasu i można zasmakować się w tym pysznym deserku. Ciasto jest niewysokie, ale wilgotne i intensywne w smaku. W takim razie, na co czekasz?

Składniki:

- 120g masła,
- 1/2 szklanki kakao,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 2 jajka,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- garść orzechów włoskich.

W rondelku rozpuszczamy masło i delikatnie studzimy. Do miski wsypujemy kakao i wlewamy przestudzone masło, mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy cukier, aromat, jajka i nadal łączymy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą mąkę i sól i krótką chwilę łączymy z masą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy.
Masę wykładamy do małej foremki ( u nas okrągła foremka o średnicy 21cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, przez około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, by ciasto nie było surowe, jednak z założenia ma ono być lekko kleiste, a nie suche jak biszkopt. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Polecamy.



Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

Komentarze

Popularne posty