Spaghetti z pulpecikami mięsnymi
kuchniatozamaloblogspot.com
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego z szynki,
- 2 cebule,
- 4 ząbek czosnku,
- 1 mała bułka,
- 1 jajko,
- 2 puszki pomidorów najlepiej krojonych,
- tarta bułka,
- 2 łyżki śmietany ( opcjonalnie ),
- olej,
- sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano,
- paczka dowolnego grubego makaronu,
- ser żółty.
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju w którym podsmażamy pokrojoną w kostkę 1 cebulę i 3 ząbki czosnku posiekane.Wlewamy 2 puszki pomidorów, dodajemy bazylię i oregano, przyprawiamy do smaku solą pieprzem papryką ostrą i słodką. Dusimy do momentu kiedy sos zredukuje swoją objętość i stanie się gęsty. Możemy dodać 2 łyżki słodkiej śmietany dla złagodzenia smaku.
W międzyczasie do miski wkładamy zmielone mięso, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, namoczoną w wodzie lub mleku ale odsączoną bułkę, sól i pieprz. Można również dodać posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Wyrabiamy mięso na gładką masę, formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na małej ilości oleju na patelni.
Kuleczki przekładamy do sosu i delikatnie podgrzewamy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, polewamy sosem z pulpecikami i posypujemy startym serem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz