Malinowa radość

                                                                                                         kuchniatozamalo.blogspot.com

Ciasto dla miłośników kokosu,maku, malin i bitej śmietany. Słodko - kwaśne i bardzo chrupiące ciasteczko do niedzielnej kawki.

Składniki na ciasto
- 8 białek,
- 10 dag margaryny,
- 1 szklanka maki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki maku,
- 1/2 szklanki kokosu,
- szczypta soli.

Margarynę roztapiamy w małym garnuszku i odstawiamy do wystudzenia. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Gdy uzyskamy gładką masę dosypujemy powoli przesianą mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Dolewamy zimną roztopioną margarynę. Na koniec wsypujemy suchy mak i kokos. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach około        25 * 40 cm wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na warstwę malinową
- 50 dag malin świeżych lub mrożonych,
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe.

Galaretki zalewamy 1/2 litra wody. Dokładnie mieszamy i studzimy. Gdy galaretka jest już zimna dodajemy maliny ( mrożonych nie rozmrażamy ).


Lekko tężejącą masę wylewamy na wystudzone ciasto.



Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na śmietanę
- 500 ml śmietany 30%,
- 3 śmietanfixy,
- 3 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 5 dag migdałów.

Śmietanę ubijamy z solą. Gdy się zaczyna ścinać wsypujemy cukier puder zmieszany ze śmietanfixami. Całość ubijamy na sztywno. Śmietanę rozsmarowujemy na masie malinowej. Migdały rumienimy na suchej patelni. Posypujemy po wierzchu śmietanę. Całość wkładamy do lodówki na około 1 godzinę i gotowe.


Smacznej i słodkiej niedzieli życzymy!!!

Komentarze

Popularne posty