Kopytka w sosie szpinakowym

                                                                                                             kuchniatozamalo.blogspot.com

Zapiekane kopytka w sosie szpinakowo-śmietanowym z dodatkiem pieczonego kurczaka pod pierzynką z sera żółtego. Można to uznać za danie typu sprzątanie lodówki z resztek albo jak naszym przypadku celowy dobór produktów. Jest dość pracochłonna ale warto czasem poświęcić chwilkę i zjeść coś naprawdę pysznego.

Składniki na sos
- 1 paczka mrożonego szpinaku,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki śmietany 30%,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka masła.

Olej i masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak. Smażymy około 10 min. Dodajemy rozdrobiony czosnek. Całość zalewamy śmietaną z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.

Składniki na kopytka
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Studzimy. Dodajemy mąki i jajko oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie się bardziej lepiło do rąk to dodajemy odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Formujemy na stole nie za grube ruloniki z ciasta i nożem kroimy nie za duże kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut, odcedzamy i odstawiamy.

Pozostałe składniki
- 3-4 udka smażone w tradycyjny sposób najlepiej w piekarniku obrane ze skórek i kości,
- 15 dag startego żółtego sera lub mozzarelli.

Bierzemy naczynie żaroodporne. Układamy w nim warstwami na dnie połowę pokrojonego w kostkę mięsa z kurczaka, następnie połowę kopytek


Polewamy połową sosu szpinakowego.


Układamy drugą warstwę mięsa.


Resztę kopytek i resztę sosu.



Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min.


Prawdziwa uczta dla szpinakożerców.






Komentarze

Popularne posty