Sos pieczarkowy z kurczakiem

                                                                                                         kuchniatozamalo.blogspot.com

Kremowy sos pieczarkowy to super dodatek do ryżu czy makaronu. Można go przygotowywać przez cały rok. Bardzo szybkie danie do przygotowania w 30 min. a smakuje naprawdę wszystkim.

Składniki
- 2 piersi z kurczaka ok. 500 g,
- 250 g pieczarek,
- 330 ml śmietany 30 %,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju,
- pietruszka zielona,
- sól, pieprz.

Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i chwilkę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do mięsa. Wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę. Odparowujemy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojoną zieloną pietruszkę. Podajemy z ulubionym ryżem lub makaronem a nawet z ziemniakami.

Zachęcamy do spróbowania.

Komentarze

Popularne posty