Kartoffelsalat

kuchniatozamalo.blogspot.com

Przepis na Kartoffelsalat z małymi modyfikacjami został przywieziony z jednej z podróży. Jest świetnym dodatkiem do mięs, wędlin, a może i zastąpić tradycyjne kluski, czy ziemniaki podane do obiadu. 


Składniki:

- 1 kg ziemniaków,
- 3-4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 mała cebula,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 4 łyżki majonezu,

- 2 łyżeczki musztardy, np. chrzanowej,
- 1 kostka drobiowa,
- pieprz, sól.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, starając się, by nie były zbyt miękkie. Delikatnie studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Ugotowane na twardo jajka gotujemy w grubą kostkę. Ogórki kiszone i cebulę, również kroimy w kostkę, nieco drobniejszą niż ziemniaki i jajka. Na koniec drobno kroimy szczypiorek. Kostkę drobiową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i po chwili zalewamy sałatkę, dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i musztardę i mieszamy. Sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla uzyskania dobrego smaku, warto przygotować ją kilka godzin przed podaniem i schłodzić w lodówce. 

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty