Zapiekany schab
kuchniatozamalo.blogspot.com
Rozpoczął się nowy 2018 rok. Rok wyzwań kulinarnych i nie tylko. Mamy nadzieję, że ciekawych pomysłów nam nie zabraknie i że Was nie zawiedziemy. Dzisiaj kolejny smakowy eksperyment. Zapiekanka ze schabem i warzywami. Dobry pomysł na szybki i smaczny obiad.
Składniki
dla 4 osób
- 4 plastry schabu,
- 2 cebule,
-1 papryka,
- 1 pomidor,
- 20 dag pieczarek,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- 15 dag sera żółtego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- olej.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy posiekaną kapustę pekińską, posypujemy cebulą pokrojoną w piórka, papryką w paski i pomidorem w kostkę. Całość posypujemy delikatnie solą oraz ziołami i skrapiamy olejem.
Rozpoczął się nowy 2018 rok. Rok wyzwań kulinarnych i nie tylko. Mamy nadzieję, że ciekawych pomysłów nam nie zabraknie i że Was nie zawiedziemy. Dzisiaj kolejny smakowy eksperyment. Zapiekanka ze schabem i warzywami. Dobry pomysł na szybki i smaczny obiad.
Składniki
dla 4 osób
- 4 plastry schabu,
- 2 cebule,
-1 papryka,
- 1 pomidor,
- 20 dag pieczarek,
- 1/4 kapusty pekińskiej,
- 15 dag sera żółtego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- olej.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy posiekaną kapustę pekińską, posypujemy cebulą pokrojoną w piórka, papryką w paski i pomidorem w kostkę. Całość posypujemy delikatnie solą oraz ziołami i skrapiamy olejem.
Schab kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Układamy na warzywach.
Pieczarki podsmażamy na małej ilości tłuszczu. Posypujemy nimi kotlety. Następnie trzemy żółty ser i posypujemy całość zapiekanki po wierzchu.
Zapiekankę pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz